5 dolog, amit tudnia kell egy párásító használatáról köhögésre

A következő alkalommal, amikor Önnek köhögésben szenved, orvosa javasolhatja, hogy nedvesítőt használjon. A párásítók viszonylag olcsó és biztonságos módon segítik a köhögést, függetlenül attól, hogy száraz levegő vagy fertőzés, például hideg vagy influenza okozta-e. Azonban számos dolog van, amit tudnod kell, így a legtöbbet kihasználhatod ezekből az eszközökből és elkerülheted azokat a veszélyeket, amelyek a használat során előfordulhatnak.

A párásítók típusai

A párásító nedvességet ad a levegőnek, ami segít a száj és a torok nedvességének és kevésbé irritálódásának. Segíthet lazítani a váladékot a torokban és a tüdejében, így könnyebb köhögni. Mind a meleg, mind a hűvös köd párásítók hasznosak lehetnek, és nincsenek olyan tanulmányok, amelyek a másikra ajánlják. Ezért a hűvös vagy meleg köd közötti választás a személyes preferenciákhoz kapcsolódik. Vigyázzon az égési sérülésekre, amikor meleg vagy ködös párásítót használnak a gyermekek vagy háziállatok köré. Néhány párásító tartalmaz egy humidistátot, amely lehetővé teszi a páratartalom szabályozását – ideális esetben 30 százalékról 50 százalékra. Választhat egy egyszerű asztali párásítót is egy helyiség vagy egy nagyobb változat között, amely pár szobát, vagy akár az egész házat is nedvesít.

Penész és baktériumok

A penész nedves területeken növekszik, ezért a párásítók szívesen fogadják ezeket a szervezeteket. Ezután bejuthatnak a tüdejébe, amikor belélegzik a nedves levegőt, ami fertőzéshez vezet. A tartós víz a baktériumok növekedését is hordozza, és a Legionnaires betegség esetei párásító használatával jártak. A párásító minden használatát követően tisztítsa meg és hagyja teljesen megszáradni, mielőtt újra felhasználná vagy eltárolná.

Párásító tisztítása

Egy, az “American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine” című, 2014. januári kiadásában megjelent tanulmány szerint bizonyos párásító fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatos tüdőbetegséget írtak le. A tüdőkárosodás e gyermekekben légszomjat okozott, a tüdő tüneteinek gyors romlása, sőt a halál is. Feltehetően a fertőtlenítőszerek a nedvesítőszerben lerakódtak, majd a nedvesített levegőn keresztül a gyerekekbe szétszórtak. Tehát kövesse a gyártó utasításait, és csak olyan tisztítószereket használjon, amelyeket az utasítások tartalmaznak.

Egy támogató rend része

Ha a köhögését fertőzés okozza, a párásítót támogató kezelésnek tekintik, ami kényelmet nyújt, de nem befolyásolja a betegség lefolyását. Vannak más támogató intézkedések is, amelyeket köhögésre is használhatsz. Ezek közé tartozik a sok pihenés, sok folyadék bevétele és a cigarettafüst elkerülése. Köhögés vagy cukorka is megkönnyebbül.

Ha a köhögés súlyossá válik, vagy nem megy el, itt az ideje, hogy félretessze a párásítót, és menjen orvosának irodájába. A köhögés számos betegség, például tüdőgyulladás, savas reflux, asztma vagy akár szívbetegség következtében alakulhat ki. Ezért azonnal forduljon orvoshoz, ha a köhögés több mint 2 hétig tartott, vagy ha a köhögés vastag, elszíneződött nyálkahártyát vagy véráramlást okoz. Szívhassanak azonnali orvosi ellátást is, ha a köhögés magas lázzal, mellkasi fájdalommal, sípolással vagy nehézlégzéssel jár.

Ha egy párásító nem elegendő