A b vitaminok segítenek az idegrendszerben?

Az idegrendszer egy szervcsaládból és egymással összekapcsolt útvonalakból áll, amelyek az egész szervezetben utaznak, és közösen dolgoznak a test funkcióinak szabályozásában és kommunikálásában. Az agyad és a gerincvelő, a fő központok alkotják a központi idegrendszert, és az idegi folyamatok összekapcsolódnak a perifériás és autonóm idegrendszernek. A vitaminok B csoportja jelentős szerepet játszik az idegrendszer működésének fenntartásában egész életciklusa alatt.

B-vitamin csoport

Nyolc speciális vitamin alkotja a B-csoportot. Együtt különböző idegrendszeri funkciókat valósítanak meg, beleértve a tápanyagok anyagcserét az energiaforrásként, vörösvértestek képződéséhez és neurotranszmitterek vagy agyi kémiai hírvivők szintéziséhez koenzimként. Egyénileg minden B-vitamin speciális célt szolgál az idegrendszerben, amely általában finom, hacsak nem tapasztalja az adott tápanyag hiányát. A B-vitaminokat a szám vagy a vegyület neve alapján említjük, és magukban foglalják a tiamint, a riboflavint, a niaszt, a pantoténsavat, a piridoxint, a biotint, a kobalamint és a folsavat.

Tiamin, riboflavin és niacin

A tiamin vagy a B-1 vitamin jelentős szerepet játszik a kognitív funkciókban. Az agyban az tiroidok idegsejtek vagy idegsejtek, valamint az idegrendszeri sejtek vagy a glia sejtek megtartására van szükség, hogy a gondolatok, a memória és a mozgásért felelős neurotranszmittereket hozzanak létre. A tiaminhiány Wernicke-Korsakoff-szindrómát eredményezhet, amely gyakrabban fordul elő a nem táplált krónikus alkoholistákban. A riboflavin segíti a vas megfelelő metabolizmusát, a vérsejtek képződéséhez szükséges ásványi anyagot. A niacin fontos szerepet játszik az aminosav triptofán szintézisében, amely szerepet játszik a szövetek kialakításában és javításában. A niacin hiánya neurológiai károsodáshoz vezethet, mint a dementia, a dezorientáció és a megváltozott hangulati állapotok.

Pantoténsav, piridoxin és biotin

A pantoténsavat a sejtjeidben használják, és koenzimként hat a melatonin hormon szintézisére, amely szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát. A piridoxin és származékai, vagy a B-6 vitamin katalizátorként szolgál az Ön idegrendszerének több mint 100 biokémiai reakciójában. Szükséges az aminosav triptofán szerotonin, a hangulat és étvágy szempontjából fontos neurotranszmitter átalakítására. A biotin koenzimként működik az észlelő orientáció, a hangulat és a végtagérzékelési folyamatokban résztvevő neurotranszmitterek szintetizálására.

Folát és kobalaminok

A fólia elengedhetetlen a központi idegrendszer kialakulásához a méhen belül. A terhességben jelentkező hiány növeli a magzati rendellenességek és az idegi csőhibák, például a spina bifida kockázatát. Az egész élet során a folát továbbra is fontos szerepet tölt be a vérsejtek eloszlásának fenntartásában és a vérszegénység megelőzésében. A kobalaminok vagy a B-12 vitamin a legnagyobb és legösszetettebb B-vitamin-struktúra, és szükséges neurológiai funkciókhoz, a szív- és érrendszeri egészség fenntartásához, valamint a koponya, a gerinc és a perifériás idegek szabályozásához. Az összes B-vitamin vízben oldódik, és naponta cserélni kell, de a B-12 vitamin egyedülálló, mert a szervezet tulajdonképpen éveket tárol, amelyek értékesek a ritka hiányosságok miatt. A B-12 vitamin hiánya azonban megnöveli a demencia kockázatát.