A halolaj befolyásolhatja a májat?

Az emberi májat mirigyként osztályozzák, és ez a legnagyobb mirigy a szervezetben. Ez a létfontosságú szerv felelős a feladatok széles skálájáért, amelyek magukban foglalják a szénhidrátok, fehérjék és lipidek használatának ellenőrzését, valamint az epe kiválasztását. A halolaj egy népszerű kiegészítő, amelyet különböző körülmények kezelésére használnak, beleértve a trigliceridszintek csökkentését és a szívbetegségek megelőzését. Mint sok természetes kiegészítéssel, a halolaj bizonyos hatást gyakorolhat a májra. Beszéljétek meg a halolaj használatát az orvosával, mielőtt elkezdené a kiegészítő kezelést annak biztonsága érdekében.

Aktív vegyületek és hatásosság

A halolajban a primer aktív vegyületek közé tartoznak az eikozapentaénsav, a dokozahexaénsav, az a-linolinsav és az omega-3 zsírsavak. A halolaj kiegészítésként való felhasználása az 1980-as években kezdődött, amikor a kutatók az omega-3 zsírsavakat segítik elő a magas vérnyomás és szívrohamok megelőzésében. Míg a Mayo Clinic 1994-ben és 1999-ben végzett kezdeti jelentései bemutatták a halolaj lehetséges egészségügyi előnyeit, a tanulmányok nem találták végleges pozitív eredményeket a halolaj pótlásában. További kutatások szükségesek a halolaj kardiovaszkuláris rendszerének valódi hatékonyságának meghatározásához. A májra kifejtett halolajra vonatkozó tudományos tanulmányok ígéretesek, de több tanulmányra van szükség.

Májgyulladás és halolaj

A LifeExtension számos olyan tanulmányt idéz, amelyek a halolaj elsődleges hatóanyagát, az omega-3 zsírsavakat sugallják, segíthetnek csökkenteni a májban jelentkező gyulladásokat. Emiatt a halolaj általában ajánlott azok számára, akiknél a máj és májbetegség cirrózisa van. A Kansas State University Humán Táplálkozási Tanszék által végzett tanulmány szerint a halolaj-kiegészítők segítik a májat megvédeni a patkányok gyulladásából. Bár a vizsgálatot nem végeztek embereken, ezek a kezdeti eredmények ígéretesek a halolajnak a máj gyulladás elleni védelmére vonatkozó képességével kapcsolatban.

Nem alkoholtartalmú zsírmájbetegség

A “The Journal of Clinical Endocrinology és Metabolism” című tanulmány szerint a tengeri eredetű omega-3 zsírsavak, például a halolaj kiegészítése segíthet csökkenteni az alkoholmentes zsíros májbetegségeket policisztás petefészek szindrómában szenvedő nőknél. A policisztás petefészek szindrómát gyakran alkoholtartalmú zsírmájbetegség kíséri. A vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy a hepatikus steatosisban szenvedő betegek májkárosodást mutattak a májban, valamint csökkent a vérnyomás és a trigliceridszint. Javasoljuk, hogy ezek az eredmények az omega-3 zsírsavak következményei. Míg a kezdeti eredmények ígéretesek, további kutatásokra van szükség.

Májbetegség

Míg a halolaj májbetegségre gyakorolt ​​hatásának kezdeti vizsgálata ígéretes, mivel ez a kiegészítés segíthet a gyulladás csökkentésében, a MedlinePlus megállapítja, hogy a halolaj belső használata növelheti a vérzés kockázatát a májbetegek körében. Ezenkívül a halolajnak a májbetegségre való alkalmazását említik, hogy esetleg hatástalan a májbetegségre. Ha májbetegsége van, és szeretné megkezdeni a halolaj-kiegészítők rutinát, beszéljen orvosával a biztonsággal és az ajánlott adagolással.