A lymphoma rák életének végét

Több mint 70 különböző típusú limfóma van, az immunsejtek rákja. Mint ilyen, a diagnózistól az élet végéig eltelt út igencsak eltérő lehet. A Hodgkin-limfóma nagyon gyógyítható, míg néhány nem-Hodgkin-lymphomát nehezebb kezelni. A IV. Stádiumú lymphoma a legfejlettebb, de ez nagyon különböző dolgokat jelenthet a különböző embereknek – beleértve néhány éven keresztül életben tartandó életet. Ha a betegség az életvége felé halad, az emberek olyan szakaszokon mennek keresztül, amelyek magukban foglalják a terápia középpontjának megváltoztatását, az életminőség és a tünetek ellenőrzésének hangsúlyozását, valamint az élet utolsó napján nyújtott támogatást és kényelmet.

A fókusz módosítása

Az agresszív IV. Stádiumú vagy visszatérő lymphoma gyakran intenzívebb kezelést igényel, például nagy dózisú kemoterápiás őssejt-transzplantáció esetén. Az orvosok számos eszközt használnak a rákos emberek segítése érdekében a rákellenes terápia kockázatainak és potenciális nyereségének egyensúlyában. Az emberek rosszul reagálnak a rossz prognózisra, de egyesek úgy döntenek, hogy a rákellenes terápiák helyett inkább az életminőségre és a maradék napok teljességének maximalizálására koncentrálnak.

Folytonos gondozás

A folyamatos gondozás a személy életminőségének megőrzésére fókuszál, ahelyett, hogy meghosszabbítja, de ez nem jelenti a feladását. Sokan nem veszik észre, hogy a végső halálozási folyamat viszonylag rövid, néhány nap alatt előfordul. Amíg egy személy be nem lép ebbe a fázisba, az élet közel lehet a normálishoz – bár az ember nyilvánvalóan beteg, a fáradtság nagyon gyakori. A szakemberek által kifejlesztett fájdalomgazdálkodási terv lehetővé teheti az egyének számára, hogy kényelmesen élvezhessék utolsó napjaikat. Ahogy az életvége közeledik, egyesek otthoni ápolásra teszik a szeretteiket, míg mások inkább a hospice ellátáshoz, amely az orvosi képzettséggel rendelkezőknek és gyakran az élettartam problémáinak jelentős tapasztalatát élvező emberek támogatását is.

A Body Function változásai

Ahogy a lymphoma terjed a szervezet egészében, a rák kezelésére korábban alkalmazott terápiák alkalmazhatók a tünetek kezelésére. Például ha a limfóma terjed a csontokra, akkor a sugárzás a fájdalom enyhítésére használható. A kemoterápia előnyös lehet olyan távoli daganatok zsugorodásában, amelyek gátolják a szervek működését, például a bélsavakat. A daganatokat tartalmazó szervek végül nem működnek megfelelően, ami olyan problémákhoz vezethet, mint a légzés vagy nyelés nehézségei, csökkent szellemi kapacitás, fertőzések, fájdalom vagy fáradtság.

Támogatás és előkészítés

Az orvostudomány előrehaladása ellenére a kiszámíthatatlan események és szövődmények – például a fertőzések – nagyon megnehezítik az orvosok számára azt, hogy biztosan tudják, mikor él az utolsó napja. Ez a kiszámíthatatlanság a halálozás időzítésében fontos, hogy korai előre megtervezették a végleges intézkedéseket. A személyes döntések meghozatala és az erős támogató hálózat létrehozása optimalizálja az egyéneknek a szeretteivel való megosztását.