B12 és h. pylori

A B-12 vitamin, vagy a kobalamin, a legszélesebb és bonyolult kémiai szerkezete minden lényeges vitamin. Ennek a vegyületnek a hiánya valóban jelezheti a Helicobacter pylori vagy a H. pylori jelenlétét – a gasztrointesztinális traktusok fertőzéséért és peptiás fekélyek kialakulásáért felelős káros baktérium. Ha bármilyen hasi fájdalom, puffadás, émelygés és hányás tapasztalható a B-12-vitamin hiánya mellett, előfordulhat, hogy H. pylori fertőzést igényel, amely azonnali orvosi ellátást igényel.

B12-vitamin

A B-12 vitamin fontos szerepet játszik a vörösvérsejtek kialakulásában, az agy működésében és fejlődésében, valamint az élelmiszerek energiává alakításában – különösen zsírokban és fehérjékben. Ideális esetben a felnőtteknek körülbelül 2,4 mikrogrammot kell fogyasztani naponta. A B-12-et olyan állati termékekben találja meg, mint a hal, hús, tej és tojás, valamint bizonyos növényi alapú élelmiszerek, például a dúsított gabonafélék. A B-12-vitamin hiánya vérszegénységet, fáradtságot, székrekedést, étvágytalanságot, fogyást és általános gyengeséget okoz.

Helicobacter pylori

Ha a B-12-vitamin hiányának tünetei a peptikus fekélyes tünetekkel egyidejűleg fordulnak elő, orvosa azonnal megvizsgálja Önt a H. pylori jelenlétéről. Bár nem ismert, hogy a baktériumok hogyan továbbítják, valószínűleg a fertőzött élelmiszereken és a vízen át terjednek, az Országos Betegségek Betegségek Információs Központjának (National Digestive Diseases Information Clearing House) szerint. A baktériumok károsítják a nyálkahártya bevonatot, amely megvédi a gyomor bélését és a duodenumot – a vékonybél kezdetét -, és végső soron fekélyt okoz. A H. pylori nem a peptikus fekélyek egyetlen oka, de elsődleges szerepet játszik.

Hatások

A H. pylori káros hatásai befolyásolják az esszenciális vegyületek, például a B-12 vitamin felszívódását. A “Belső orvos archívuma” című, 2000. májusi tanulmány szerint a H. pylori súlyos gyomor atrophiát okozott anémiás betegekben, ami jelentősen gátolta a B-12-vitamin felszívódását, ami hiányosságot okozott. Ezenkívül a “Nephron Clinical Practice” című 2004. évi tanulmány megállapította, hogy a H. pylori alacsony kezdeti és normál B-12-vitaminszinttel rendelkező betegeknél alacsony B-12-vitaminszintet okozott. A Journal of Nutritional Science és Vitaminology című folyóiratban megjelent 2004. januári tanulmány kimutatta, hogy az alkoholisták különösen érzékenyek voltak a H. pylori által indukált peptikus fekélyek és a megfelelő B-12 vitamin hiányra.

Alsó sor

Ha unalmas vagy égő fájdalmat érez, különösen akkor, ha a gyomra üres, és több napig vagy hetente néhány percig óráig tart, akkor H. pylori által okozott peptikus fekélyt szenvedhet. A B-12 vitamin hiányos tüneteinek kombinációja fontos mutató lesz. Ha ilyen tünetek bármelyikét észleli, haladéktalanul értesítse orvosát. Az orvos rendszerint antibiotikumokat ír le a baktériumok felszámolására és a fájdalom enyhítésére szolgáló savval csökkentő gyógyszerek biztosítására. Általában a B-12-vitamin hiánya megszűnik, mivel másodlagos probléma.