Bizonyos vitaminok segíthetnek a fibroid daganatoknak?

A méh fibroid daganatok az életük során a nők akár 80 százalékát is érintik, jelentette a Cleveland Klinika. A tudósok nem tudják, mi okozza a májgyulladás kialakulását, vagy milyen tényezők járulnak hozzá a nők kockázatához. A kutatók továbbra is dolgoznak annak megértésében, hogy a vitaminok és a gyümölcsökben és zöldségekben magas táplálék befolyásolhatja-e a méh fibroid daganatainak kockázatát és fejlődését.

A fibroidok olyan nem tumoros daganatok, amelyek sima méhtartalmú izomsejtekben fejlődnek. A fibroid daganat kialakulásának leginkább ismert és megértett kockázati tényezője reproduktív korú nő. A köszvényes betegek kialakulásának kockázata az idős korban a menopauza kezdetéig növekszik, majd a meglévő daganatok hajlamosak zsugorodni. Az afrikai-amerikai nőknél gyakrabban alakul ki a köhögés, mint a kaukázusi nők, bár nem ismert, miért. A májfibrák összetétele eltér a normál, egészséges méhszövet összetételétől. A fibroidok túlzott mennyiségű extracelluláris mátrix fehérjéket tartalmaznak, amelyek struktúrát és biokémiai támogatást biztosítanak a sejtekhez, és speciális vitaminokkal szabályozhatók.

D-vitamint kap a táplálkozás és a napozás során. A D-vitamin táplálékforrásai közé tartoznak a zsíros halak, mint a lazac, a tonhal és a lágyított tej. A nap ultraibolya sugarai D vitamintermelést indítanak a bőrében. Számos tényező azonban befolyásolja ezt a folyamatot, beleértve a bőrtónus sötétségét, a felhőtakaró jelenlétét vagy a szennyezést, a napfényvédőt az SPF 8-on vagy az alatt, és az évszakban. A 14 és 50 év közötti nők naponta 600 nemzetközi egységnyi D-vitamint igényelnek. Egy 2013-as epidemiológiai tanulmányban kiderült, hogy megfelelő szérum D-vitamin társul a májgyulladás kialakulásának kockázatával. A D-vitamint azonban jelenleg nem alkalmazzák a fibroid daganatok megelőzésére vagy kezelésére. Beszélje meg az Ön D-vitamin státuszával kapcsolatos aggályait az egészségügyi szolgáltatóval.

Az A-vitamin állati eredetű forrásokból, például tejtermékekből és tojásokból állhat, amelyek csökkenthetik a fibroidok kialakulásának kockázatát. Az A-vitamin ajánlott bevitele a 14 és 50 év közötti nők esetében napi 700 mikrogramm retinol aktivitás-egyenérték. Az A-vitamin szabályozza a sejtek növekedését, az életciklusukon keresztül történő haladást, a kommunikációt és a halált. A laboratóriumban termesztett és fenntartott fibroid daganatsejtek normál esetben a retinoid savval kezeltek, az A-vitamin biológiailag aktív formája. A fibroid szövetminták nem tartalmazhatnak ugyanolyan mennyiségű és típusú A-vitamin fehérjéket, mint az egészséges szöveteket. Ez befolyásolhatja a géneket, és nem kap átírást. Mint a D-vitamin, az A-vitamin jelenleg nem alkalmazható a fibroid daganatok megelőzésére vagy kezelésére. A terhesség alatt szedett A-vitamin szintetikus formái születési rendellenességeket okozhatnak, ezért ha terhes vagy, kövesse az állatorvos tanácsát a szülés előtti vitaminokkal kapcsolatban.

Az American Journal of Clinical Nutrition 2011-ben publikált tanulmánya olyan gyümölcsök és zöldségek alacsony étrendjéhez kapcsolódik, amely fokozott a májgyulladás kockázatával. Emellett a citrusféléket – narancsot és grapefruitot fogyasztó nők – kevésbé valószínűek a májgyulladás kialakulásában, és a szerzők a citrusgyümölcsben, valószínűleg flavonoidban növényi vegyszert javasoltak. Nem tapasztaltunk összefüggéseket a máj és a C, E, a fólia vagy az étrendi rostok fejlődése között. A gyümölcsök és zöldségek növelése a táplálkozásban általános egészséges választás, de a bizonyítékok jelenleg nem támasztják alá ezt a hatékony megközelítést a fibroid daganatok kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében.

Fibroid tumorok

D-vitamin

A-vitamin

Gyümölcsök és zöldségek