Dohányzik a cigaretta kaszkadőr?

A hírek csak egyre rosszabbodnak a dohányzás miatt. A dohányzás kapcsolódik a tüdőrákhoz, tüdőtáguláshoz, asztmához, szívbetegséghez, strokehoz és fogszuvasodáshoz. Mintha ezek az egészségügyi kockázatok nem lennének elegendőek, a dohányzás most már kapcsolódik a serdülők és a tizenévesek kiesett növekedéséhez. A dohányzás visszafordíthatatlan következményekkel jár a magasságra, a tüdőfejlődésre és a csontnövekedésre nézve, ami egész életen át hatással lesz az egyén egészségére és megjelenésére.

Felnőtt magasság a fiúknál

A Canadian Cancer Society által finanszírozott tanulmány megállapította, hogy a dohányzás a fiúknál a testmagasságot és a BMI-t csökkenti. BMI vagy testtömegindex, testmagasságot és testtömeg alapján méri a testzsírt. Azok a fiúk, akik naponta 12 cigarettát füstöltek naponta 12 és 17 év között, körülbelül 1 cm-rel rövidebbek voltak, mint a nem dohányzó fiúk. A dohányzás hatása a BMI-ra és a magasságra azt jelenti, hogy egy fiú, aki tinédzserként dohányzik, lényegesen kisebb felnõtt állománya lesz, mint nem dohányzó mólói.

Súlyszabályozás a lányoknál

Annak ellenére, hogy a tizenéves lányok körében általánosan megtartott mítoszok szerint a dohányzás képes szabályozni a testsúlygyarapodást, vagy akár csökkenteni tudják a testtömegüket, a kanadai rákos megbetegedésekkel foglalkozó tanulmány nem talált különbséget a fogyás között a lányok között, akik füstöltek és a lányok nem. A vizsgálatban résztvevő alanyok közül a füstölt lányok hasonló BMI-kkel rendelkeztek olyan lányoknak, akik nem dohányoztak. Az American Journal of Public Health 2009. februári számában azonban egy tanulmány más egészségügyi kockázatot jelentett: A lányok, akik naponta vagy annál több cigarettát szívnak, veszélyeztetik a hasi elhízást. Derékméreteik 1,34 cm-rel nagyobbak, mint a nem dohányzó derekai, mint a fiatal felnőttek.

Tüdőfejlődés

A Harvard Egyetemi Közlönyben publikált tanulmány szerint 10 fiatalos serdülőkorúak már dohányzással kapcsolatos tüdőkárosodást mutattak ki. Naponta akár öt cigaretta is okozott légúti elzáródást és késleltette a tüdő működésének növekedését. Minél inkább egy serdülõ füstölt, annál nagyobb a tüdõkapacitás.

Csontnövekedés

A dohányzás nehezíti a csont növekedését serdülőkorban és felnőttkorban. A dohányzás a serdülőkorban szintén jelentős kockázati tényező az osteoporosis kialakulásában az élet későbbi szakaszában. Különösen a csontritkulás kialakulásának fokozott kockázata miatt a dohányzás káros hatással lehet a csontsűrűségre. Tizenéves és felnőtt férfi és női dohányzók esetén a csontsűrűség csökkentheti oszteoporózist, arthritist és csonttöréseket okozhat.

Fetál és csecsemõfejlődés

A dohányfüsttel szembeni fetális kitettség alacsony születési súlyt és késleltetett fejlődést eredményez gyermekkorban. A dohányzás a magzat és a csecsemők fejlődésének során a gyermekeknél a légúti fertőzésekkel, az asztmával, a hirtelen halálos kimenetelű halálozási szindrómával, a viselkedési problémákkal és a kognitív hiányosságokkal járó kockázatot növeli. A terhes nőknek távol kell maradniuk a dohányzóktól.