K-vitamin vékonyítja a vérét, vagy megvastagítja?

A K-vitamint néha más néven “véralvadási vitaminnak” is nevezik, mivel a véralvadáshoz szükséges és szükséges. Ez a vitamin azonban nem sűríti vagy vékonyítja a vért, bár hátrányosan befolyásolhatja a vérhígítót, mert ez segít a véredzésben. Könnyen megtalálható a különböző ételek széles választékában, a K-vitamin zsíroldható vitamin, ezért a szervezet tárolja azt későbbi felhasználásra.

A szervezetben a K-vitamin segít a véredzésben. Bizonyos esetekben, különösen az idősek számára, fontos szerepet játszik az erős, egészséges csontok megőrzésében. A K-vitamin csökkenti a kóros vérzés vagy vérzés valószínűségét egyes betegségek vagy állapotok, például kiterjesztett antibiotikum-használat vagy májbetegség esetén. A véralvadást segítő K-vitamin mind koagulációs, mind antikoagulációs fehérjékkel működik.

A K-vitamin-hiány ritka, mert széles körben megtalálható. De még akkor is előfordulhat, ha hosszabb ideig szedte az antikoagulánsokat, vagy ha már fennáll a rossz K-vitamin felszívódása. A K-vitamin hiányának jelei közé tartozik a rendellenes vérzés és a véralvadási problémák. A legnyilvánvalóbb ezek az orrvérzés, súlyos menstruációs ciklusok és véraláfutások. A súlyosabb tünetek közé tartoznak a vér a vizelete és a vérzés az agyadban.

A javasolt K-vitamin bevitel 75 és 120 mikrogramm közötti napi személyenként, felnőttek és serdülők számára, nemtől függően, és ha a nők terhesek vagy szoptatnak. A gyermekek és csecsemők esetében az életkoruktól függően 2-60 mikrogramm tartományt javasolnak. Minden esetben K-vitamin injekciót kapnak az újszülötteknél a születéskor, mivel gyakran veszélyeztetik a K-vitamin hiányát.

A K-vitamin leggyakrabban zöldes zöldségekben található. A gyakori ételek közé tartozik a káposzta, a spenót és a sötétzöld saláta. A keresztkötéses zöldségek, mint például a brokkoli és a brüsszel kelkáposzta, szintén kiváló forrást jelentenek a K-vitamin számára. Általában a zöldebb zöld színű, annál több K-vitamint tartalmaz a klorofill miatt, amely a zöld színezéket és a K-vitaminot biztosítja a növényekben.

Testi Funkciók

K-vitaminhiány

K-vitamin Ajánlott bevitel

K-vitamin források