Aminosavak a szójaproteinben

Az élelmiszerben lévő fehérje aminosavakból áll, és a fehérje minősége az általa tartalmazott aminosavak számától és típusától függ. Az állati eredetű élelmiszerek kiváló minőségű fehérjét tartalmaznak, és a tojásfehérje a legmagasabb minőségű fehérje. Más növényi vagy növényi fehérjékkel ellentétben a szójafehérje tartalmazza az összes szükséges esszenciális aminosavat a jó egészség érdekében. Ez a szójafehérje teljes fehérjét eredményez, hasonlóan az állati eredetű élelmiszerekben található fehérjéhez.

A 20 aminosav közül a szervezetnek olyan fehérjéket kell létrehoznia, amelyek a normális növekedéshez és az egészség fenntartásához szükségesek, 9 úgynevezett esszenciális aminosavaknak nevezik őket, mivel nem a szervezet által termeltek és a MedlinePlus.com szerint kell a diétájából származniuk. A szójafehérjékben és számos állati élelmiszerben megtalálható 9 esszenciális aminosav a hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán és valin. Az arginin alapvető fontosságú a gyermekek számára, de nem a felnőttek számára. Vannak 10 nem esszenciális aminosav is, amelyeket különböző ételekben és különböző esszenciális aminosavakkal kombinálva találtak. A szervezet képes ezeket a nem alapvető aminosavakat, ha nem az Ön étrendje.

A szójafehérje az emésztőrendszerben aminosavakba bomlik, amelyek felszívódnak a véráramba, és az egész szervezetben utaznak. A folyamat során egyes aminosavak kombinálódnak a többiekhez különböző típusú fehérjék kialakításával, amelyek struktúrát biztosítanak a szervek és szövetek számára, és szerepet játszanak különböző testfolyamatokban. Néhány aminosav a szójaproteinben hormonként, enzimként és más hatóanyagként is működik a szervezetben. Végső megoldásként a szervezet a proteint is fel tudja használni, hogy energiát termeljen, amikor a szénhidrátok és zsírok nem állnak rendelkezésre.

A szójafehérje aminosavak különböző mennyiségben és kombinációban találhatók a tofu, a szójabab, a szójatej, a texturált szójaprotein, a szójahúspótlók, a miso, amely egy erjesztett szójabab, szójabab és edamame, amelyek zöld szójabab.

A szójafehérjében, a metioninban és a lizinben lévő két esszenciális aminosav csak kis mennyiségben van jelen. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának kutatása szerint a “Mezőgazdasági és Élelmiszerkémiai Folyóirat” című kiadványa szerint ez a korlát, kombinálva azokkal az emberekkel, akik szójaallergiával küzdenek és nehézségekbe ütköznek a szójafehérje, azt jelenti, hogy a szójafehérje nem hasonlítható össze kedvezően az állati fehérjével Néhány ember számára, mint mások számára.

típusai

Funkció

források

korlátozások