D 1000-vitamin okozhat csalánkiütéseket?

A D-vitamin erősen tartja a csontjait. Ezenkívül segít a sejtek növekedésében, az immunrendszer működésében, csökkenti a gyulladást és szabályozza a neuromuszkuláris funkciókat. Sok egész D-vitaminra van szüksége a jó egészség biztosításához. Bár napi 1000 nemzetközi egységnyi D-vitamin jóval meghaladja az ajánlást, ez nem veszélyes dózis, ami csalánkiütést okozna. Valójában a D-vitamin valójában minimalizálhatja a csalánkiütés problémáját.

Ajánlás vagy felső határ

A D-vitamin ajánlott étrendi támogatásának – az RDA-nak – a D-vitamin Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa minden nap 600 nemzetközi D-vitamint kap. Ez az összeg megegyezik a felnőtt férfiak és nők esetében. Az elfogadható felső beviteli szint vagy a maximális biztonságos mennyiség napi 4000 nemzetközi egység. Napi 1000 nemzetközi egységek felvétele egy kicsit magas, a felső határ csak egynegyede.

Mi lehet rossz?

Ha az előírtnál nagyobb mennyiséget vesz be, mint az elfogadható felső beviteli szint, akkor megmagyarázhatatlan mértékű fogyás, túlzott vizeletürítés vagy abnormális szívritmuszavar léphet fel. Súlyos esetekben a D-vitamin toxicitása miatt a rendszer túl sok kalciumot képes felszívni, ami a szövetek keményedését eredményezi. A véredények, a szívizmok és még a vesék is megsérülnek. A csalánkiütés általában nem jelentett mellékhatást a nagy dózisú D-vitamin adagoknak.

D-vitamin a csalánkiütés megállításához

A Nebraska Egyetemi Orvostudományi Egyetem kutatói értékelték a D-vitamint és annak előnyeit a krónikus köszvényes betegek számára. Az “Allergia, asztma és immunológia” című, 2014 februárjában közzétett tanulmány szerint a D-vitamin kiegészítők csökkenthetik a kaptárak előfordulását. A 12 hetes vizsgálatban a résztvevőknek 600 nemzetközi egység vagy 4000 nemzetközi egység D-3 vitamin mellett allergiás gyógyszereket adtak. Az első hét után a tünetek súlyossága 33% -kal csökkent valamennyi résztvevőnél. A vizsgálat végére azonban a kutatók azt találták, hogy a nagyobb dózisú D-vitamint választó csoport további 40% -os csökkenést mutat a méhnyálkahártya súlyosságában. A 600 nemzetközi D-vitamint kapó résztvevőknek nem volt több javulásuk a kezdeti hét után. Mivel a 4000 nemzetközi egység a megengedhető felső bevitel, soha ne vigye túl sokáig a D-vitamint anélkül, hogy az orvos jóváhagyta volna.

Valószínűsíthetően a csalánkiütés

Ha a méhsejtjei úgy tűnik, hogy egy D-vitamin-kiegészítéssel társulnak, lehetnek a tabletta adalékanyagai, amelyek a problémát okozzák. Egyes kiegészítők olyan összetevőket tartalmaznak, mint a búzaliszt vagy a színes festék, ami allergiát és csalánkiütéseket okozhat. Mivel a csalánkiütéssel kezdődő allergiás reakció gyorsan életveszélyes anafilaxiás sokkhatássá válhat, azonnal forduljon orvosához és vigye el a palackot. Lefuttathatja az allergén tesztet annak megállapítására, hogy az egyik vitamin összetevő az allergiás epizódot kiváltja-e.