Tud evés paradicsom felborítja a gyomrot?

A paradicsom egy népszerű étel, amelyet nyáron frissen fogyasztanak, és különböző ételeket és italokat találnak, mint pl. Spagetti mártás, zöldséglevek, lasagna, pizza, levesek és saláták. Ez az élelmiszer – funkcionálisan növényi, de tudományosan gyümölcsöt – világszerte elfogyasztja egészségi előnyeit és ízét. A paradicsom az antioxidáns likopin egyik vezető forrása, és nagy mennyiségű C-vitamint is tartalmaz. Egyes embereknél az intolerancia vagy az allergia miatt a paradicsom gyomorhuruthoz vezethet.

A paradicsom nagy mennyiségű savtartalmat tartalmaz, és ha gyomorégést vagy savas refluxot szenved, a paradicsom irritációt okozhat. Ez úgy érezheti magát, mint a gyomor zavarta, de valószínűleg ez a fájdalom a nyelőcsőből jön ki a savas gyomor tartalmának. Ha savas reflux van, akkor a paradicsomot csak akkor kell elkerülni, ha súlyosbítja a tüneteit: A paradicsom fruktózt, természetes cukrot tartalmaz, és egyesek fruktóz-felszívódást vagy fruktóz-intoleranciát tartalmaznak. Bár a kis mennyiségű paradicsom nem okozhat gondot, nagyobb mennyiségű friss paradicsom vagy a mártásokban vagy gyümölcslében található koncentrált paradicsom több fruktózt adhat – még ha a magas fruktóz-kukorica-szirup hozzáadott összetevő. A gyengén emésztett fruktózt a bélbaktériumok fermentálják, és olyan tüneteket okoz, mint a hányinger, hasi fájdalom, gáz és hasmenés. A fruktóz gyenge felszívódását az irritábilis bél szindróma egyik étrendi aktiválójának tekintik.

A Food and Drug Administration szerint több mint 160 élelmiszer allergiás reakciót okozhat. Míg a paradicsom nem közös allergén, az allergiás reakció lehet a különböző tünetek, például a gyomor diszkomfort és görcsök okozója. A “napi dietetikus” 2013. szeptemberi számában publikált áttekintés szerint ezek a ritka allergiás reakciók a gyümölcsökre és a zöldségekre valóban valóban egy környezeti allergia – például a pollen allergia, amely szennyezi a gyümölcsöt vagy a különböző növényekből származó fehérjéket, ami eléggé elkápráztat Az immunrendszer és keresztreakciót okoz. A paradicsom egy latexallergiához is kapcsolható. A “Biokémiai Társaság Tranzakciók” című 2002. novemberi számában megjelent jelentés szerint a latexallergiában szenvedők 30-50 százaléka az allergiát egy tudományosan kapcsolódó élelmiszerhez és a paradicsomhoz olyan élelmiszerekhez kapcsolja, amelyekről ismert, hogy ez okozza a keresztreaktivitást. Ha gyanítja, hogy a paradicsom allergiája van, tanácsot és kezelési javaslatokat kapjon orvosától.

Ha van egy gyomor-gyomor étkezés után paradicsom, néha egy másik étel hibás. Például, ha egy lángos ételt, fokhagymás kenyeret és borot eszel – a paradicsomszósz nem okozhatja a problémát. A magas zsírtartalmú ételek, mint például a lazány és a vajas fokhagymás kenyér lassíthatja a gyomor kiürülését, hosszabb ideig tarthatja az ételt, és nagyobb valószínűséggel érezheti a hányingert vagy az emésztési zavarokat. Alkoholtartalmú italok is okozhatják ezeket a tüneteket, különösen akkor, ha magas zsírtartalmú étellel párosítják. Néha a tünetek nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, amikor az evés után lefekszenek. Segíthet az étlap napi tüneteinek megőrzésében, hogy segítsen meghatározni, hogy melyik étel, vagy milyen típusú ételek indítanak tüneteket.

A paradicsom olyan tápláló étel, amelyet a legtöbb ember élvezhet. Ha étvágya után gyomorbetegségben szenved, tartson étrendi naplót a tüneteivel, hogy segítsen meghatározni a sértő ételeket. Ha fájdalmai vagy egyéb kellemetlen tünetei vannak a paradicsom fogyasztása után, beszéljen orvosával. Ha intoleranciája vagy allergiája van, kezelőorvosa egy dietetikushoz fordulhat, ha tápláló étrendet tervez a korlátozások köré. Bár a paradicsom allergia ritka, az allergiák életveszélyesek lehetnek. Beszéljen orvosával, hogy miként kezelje az orvosi vészhelyzeteket. Ha nehézséget okoz a légzés, a nyelési nehézség, a megduzzadt torok, a mellkasi szorító érzés vagy a súlyos kaptárak, azonnal forduljon orvoshoz.; Véleményezés: Kay Peck, MPH, RD

Intolerancia

Allergia

Rejtett bűnözők

Óvintézkedések és a következő lépések