A fehérbor csökkenti a cukorbetegek vércukorszintjét?

A vörösborban levő polifenolok elősegíthetik a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség megelőzését, segítve a szervezetet a vércukorszint és a zsíranyagcsere szabályozásában egy 2011. januári “Food and Function” tanulmány szerint. A fehérbor olyan polifenolokat is tartalmaz, de sokkal kisebb mennyiségben. Bármilyen típusú bort ajánlanak a cukorbetegség leküzdésére, korai, és bizonyos körülmények között kockázatos.

Hypoglykaemia kockázat

Bármilyen alkohol, beleértve a fehérborot is, hipoglikémiát vagy alacsony vércukorszintet okozhat, közvetlenül a fogyasztás után, és 8-12 órával az ivás után, az American Diabetes Association szerint. Ha úgy dönt, hogy fehérborot inni, ellenőrizze a vércukorszintet, mielőtt elszívja, és egyél vagy addig, amíg meg nem fogyasztja. Ismersz borát csak akkor, ha a vércukorszintje kontroll alatt áll és forduljon orvoshoz, mielőtt a fehérborokat bevenné az étrendbe, és ajánlja az egyesületnek. A hipoglikémia és a részegség tünetei hasonlóak – dezorientáció, álmosság és szédülés.

Hasznos vegyületek a borban

A vörösborban lévő ligandumok – főként az ellaginsav és az epikatechin-gallát, vagy az EKG – affinitása van a peroxiszóma proliferátorral aktivált receptorához (γ) vagy a PPARγ-hoz, ami kulcsfontosságú tényező mind a glükóz, mind a lipid metabolizmusában. Valójában az affinitás hasonló a 2. típusú cukorbetegség gyógyszeres roziglitazonhoz, A. Zoechling szerint, az ólom szerzője az “Élelmiszer és funkció” tanulmányban. Ez azzal a lehetőséggel jár, hogy a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére egy nap a vörösbort használják, de több kutatásra van szükség. A vörösborok sokkal magasabb ligandumot tartalmaznak, mint a fehérborok. Bár az összeg a vörösborok között változhat, sok piros az 1 gramm liter ilyen polifenolokat tartalmaz, a Wine Spectator magazin szerint. A fehérborok viszont kevesebb mint 1 g literenként.

Szakértői Insight

A Bécsi Természettudományi Egyetem és az Alkalmazott Élettudományi Egyetem tudósai 2010 novemberében tűz alá kerültek, amikor azt állították, hogy egy kis, napi vörösbort tartalmazó vörösbor tarthatja a cukorbetegséget, jelentette a Daily Mail. A Diabetes UK korlátozott kutatásokra mutatott rá, hogy visszaállítsa a javaslatot, és figyelmeztet arra, hogy a bort – legyen az piros vagy fehér – magas kalóriát tartalmaz, ami növeli a súlygyarapodást. A borban lévő alkohol szintén megtagadhatja az általa tartalmazott polifenolok előnyeit, Dr. Iain Frame, a Diabetes UK kutatási igazgatója elmondja a Mail David Derbyshire-nek a cikket: “Egy pohár vörösbor egy nappal” kezeli a cukorbetegséget a Body Vércukorszint. “”

szempontok

Az antioxidáns hatás a vörösborban is segíthet, ha cukorbeteg, mert elősegítheti az oxidatív stressz által okozott diabeteses szövődményeket, jegyzi meg egy 2003-as “Aktuális orvosi kutatás és vélemény” tudományos áttekintést. A fehérbor azonban nem tartalmaz egyenlő mennyiségű ilyen antioxidánsokat. Az antioxidáns tartalma egy pohár vörösborban ugyanolyan, mint a 12 tészta fehérbor, a Jeffrey I. Mechanick és Elise M. Brett táplálkozási stratégiái a diabéteszes és prediabietikus betegek számára.