Túl sok b-vitamint vesz fel a hajad?

A B-vitamin komplex egy nyolc vízben oldódó vitamincsalád, amely az idegrendszer, a bőr, a szem és a haj egészségét elengedhetetlen. Mivel a B komplex vitaminok normális szintjei elősegítik az egészséges hajat, túl sok vagy túl kevés vitamint vesz fel a hajad erőssége és vastagsága. Míg a hajhullás a B-vitamin hiányának egyik gyakori jele, a korrekcióval járó túlzott mennyiségű B-vitamin felhasználásával tovább növelhető a hajhullás.

B-vitamin komplexum

A B-vitamin komplexben lévő nyolc vitamin a tiamin, a riboflavin, a niacin, a pantoténsav, a piridoxin, a biotin, a folsav és a B12-vitamin vagy a kobalaminok. Mivel ezek a vitaminok mind vízoldhatóak, a szervezet könnyen kiválasztja a felesleges B-vitaminokat a vizeletében. Bár ez nagyon alacsony toxicitási kockázatot jelent, a B-vitamin-kiegészítők túlzott használata toxikus hatásokhoz vezethet. A Linus Pauling Intézet, az Étrend-kiegészítők Hivatala és a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint ezek a hatások közé tartozik az idegkárosodás, a gyomorpanaszok, a hasmenés, az érzékeny szemek és a bőrpír. Egyik ilyen szervezet nem veszi észre a hajhullást, a teljes B-vitamin komplex túlzott bevitele nem észlel hatást a hajának egészségére.

Hiányosságok és kiegészítők

Bár a hajhullás nem tartozik a mérgező B-vitamin komplex szintjéhez, ez egy gyakori tünete a B-vitamin-hiánynak. Miután meghatároztuk, melyik B-vitamin okozza a hajhullásodat, növelheti a vitamin bevitelt, amely javíthatja a törékeny vagy ritkuló hajat. Mivel az egyes B-vitaminok szintje befolyásolja a többieket, azonban óvatosnak kell lennie, hogy ne túllépje a pótlást. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint a B-vitamin-kiegészítés túlzott használata csökkenti a szervezet többi B-vitamin szintjét. Mint ilyen, túl sok B-vitamin kiválthatja a hiányt más B-vitaminokban, ami potenciálisan hajlamos a törékeny és ritkuló hajra.

Biotin és inozitol

A Linus Pauling Intézet szerint gyakori a biotin alkalmazása a hajhullás kezelésére vagy megelőzésére. Megjegyzik azonban, hogy nincsenek tudományos bizonyítékok a biotin ilyen felhasználási módjainak alátámasztására. 2003-ban a “Táplálkozás és jó egészség” című könyvében Dr. Robert Ronzio megjegyzi, hogy az inozitol hatékonyan képes megelőzni az állatok hajhullását. Bár más néven B8-vitamin, az inozit nem hivatalosan nélkülözhetetlen vitamin, mivel a szervezet képes elegendő mennyiséget termelni étkezési forrás nélkül.

Hajhullás okozza

A MayoClinic.com felsorolja a hajhullás esetleges étkezési okait. A B-vitaminok mellett a hajhullás számos makró és mikrotápanyag-tartalomra is elégtelen. Bár a magas B-vitaminszint nem lehet a közvetlen okozat, a hajhullás a vitaminok és más tápanyagok vagy gyógyszerek közötti kölcsönhatásokból eredhet. Ha nagy mennyiségű B komplex vitaminot vesz be a kezelés részeként, akkor a hajhullás valószínűleg mellékhatása lehet ennek a betegségnek vagy állapotnak. A hajhullás szintén a nem túlzott stressztől, például a túlzott stressztől, az érzelmi vagy fizikai zavaroktól, az örökletes körülményektől, sőt attól is, ahogyan a haját formázza. Mint ilyen, minden lehetséges okot fel kell tárnia orvosával, mielőtt csökkentené vagy megszüntetné a B-vitamin komplex kiegészítőket.