Túl sok fehérje rázza meg neked?

Az egészséges táplálkozással és a rendszeres edzéssel együtt alkalmazott fehérjeszkék potenciálisan segítenek Önnek a testsúlycsökkenés, az izomnövelés és a táplálkozás megszerzéséhez. Sajnos a fehérjeszkózis túladagolása is lehetséges, rövid és hosszú távú negatív következményekkel.

Nem elegendő a táplálkozás

Egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy az ételek széles választékát enni fogják, így a szervezet természetes módon megkapja az összes szükséges vitamint, ásványi anyagot és tápanyagot. Amikor túl sok fehérjesztrudatot inni, más élelmiszereket helyettesíthet, amelyek más hasznos tápanyagokat is kínálnak. Továbbá, a fehérje rázkódások étrendkiegészítők, ami azt jelenti, hogy nem ugyanazt a védőanyagot biztosítják az egész és természetes ételek számára. Ha fehérjetartalmú injekciót választ, ahelyett, hogy egy fehérjét tartalmazó lencse tálat vagy egy görög joghurtot friss bogyókkal evett, az antioxidánsokról, a fitonutriensekről, az étkezési rostokról és más egészséges anyagokról hiányol.

Rövid a szatírozás

Bár a fehérje jobban elősegíti a teltség érzését, mint a szénhidrátok vagy a zsírok, a folyékony fehérje nem lehet ugyanolyan telítőképes. Svájc és Hollandia kutatói azt találták, hogy az étkezés után rágcsáló emberek alaposabban érzik magukat az étkezés után, és körülbelül 20 százalékkal kevesebb kalóriát fogyasztanak, mint azok, akik folyadékot kaptak, egy 2012-ben közzétett, az Obesity című folyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Csomagolás fontonként

Ha az étel nem csillog, akkor valószínűleg többet fogyaszt, és a fehérje rázza nem kalóriamentes italok. Sokan használják a rázkódásokat, hogy súlyt helyezzenek, azzal a szándékkal, hogy a nyert súly lesz sovány izom formájában. Azonban, ha több kalóriát inni, mint éget, és rendszeresen nem végeznek edzést, sokkal nagyobb az esélye, mint az izom. Ha nem akar sok súlyt szerezni – ahelyett, hogy hozzáadna néhány fehérje rázza a szokásos napi étrendet – használjon rázkódást, mint alkalmi étkezési csere vagy snack a könnyű ételek között.

Egészségügyi aggodalmak

A fehérje elengedhetetlen tápanyag, ezért sok mindent elfogyasztani nem feltétlenül jelent problémát. Azonban az Orvosok Bizottsága a Felelős Orvoslásért felelős orvosnál arról számol be, hogy még kiegészítők nélkül is, az amerikaiak többsége meghaladja a testük által igényelt fehérje mennyiségének kétszeresét. A vesék hordozzák a metaboírozó fehérje hulladéktermékeinek törzset, és hosszabb ideig tartó magas fehérjetartalmú étrend növelheti a vesekő, csontritkulás, vesebetegség, sőt a rák kockázatát. Egészség kedvéért szerezze be kezelőorvosát, mielőtt a fehérje rázza a táplálkozás egyik jellemzőjét.