A magas b12-vitamin-szintek okai

A B12-vitamin vagy a kobalamin fontos szerepet játszik az egészséges vörösvérsejtek kialakulásában és a megfelelő idegrendszer működésében. A B12-vitamin fő táplálékforrásai közé tartozik a hús, a tej és a hal. Míg az orvosok gyakran aggódnak az alacsony B12-vitamin szint mellett, a magas szintek súlyos egészségügyi problémát is jelezhetnek. A B12-vitamin emelkedett vérszintjei általában összefüggenek a B12-vitamint tartalmazó vérmennyiség növekedésével, illetve a tárolt B12-vitamin bevitelével.

Felesleges vitamin-kiegészítők

A megemelkedett B12-vitamin szint legnyilvánvalóbb oka a vitamin túl sok szedése kiegészítők formájában. Rendkívül ritka, hogy magas a vérszint a túl sok B12-vitaminból a táplálékban. Bár a B12-vitamin általában nem tekinthető toxikusnak magas szinteken, fontos annak meghatározása, hogy a magassági szint a felesleges vitamin-kiegészítők miatt fennáll-e, mivel a magas B12-vitamin szint egyéb okai általában súlyosak.

Leukémia és a kapcsolódó vérbetegségek

A magas B12-vitaminszint számos vérképzőszervi megbetegedéssel jár együtt, beleértve a különböző típusú leukémiát és a kapcsolódó vérképzőszervi rendellenességeket. A “PLoS One” egy szeptemberi 2012-es tanulmány szerint a magas B12-vitaminú betegek 4-18-szor magasabbak voltak a vérvesztés kockázatával szemben. A krónikus myeloid leukémia egy ilyen betegség, amelyben a megnövekedett B12-vitamin szintet feltételezik, hogy a felesleges B12 hordozófehérjék felszabadulnak a rákos fehérvérsejtekből. Más vérrendellenességek is társultak a B12-vitamin magas szintjéhez, beleértve a policythemia vera-t, myeloproliferatív szindrómát, akut leukémia, eosinophilia és eosinophil leukémia. Az ilyen betegségek magas szintjének oka hasonlóan a B12-vitamin-hordozó fehérje növekedésének tulajdonítható.

Szilárd szervrákok

A megnövekedett B12-vitaminszint nem specifikus mutató lehet többféle szilárd szerv ráknak. A “Quarterly Journal of Medicine” című, 2013 júniusában közzétett cikk arról számolt be, hogy a magas B12-vitaminszint a májrákban leggyakrabban előfordul. Más olyan rákos megbetegedések, amelyek emelkedett B12 szintet okozhatnak, a tüdő, a mell, a vastagbél, a gyomor, a hasnyálmirigy, a vese és esetleg a prosztatarák. Úgy gondolják, hogy a B12-vitamin-hordozó fehérjék túltermelése a tumoroknál az emelkedett szintek elsődleges bűnös. A májban szenvedő rákos megbetegedéseknél a vérben a B12 vitamin is felhalmozódhat, mivel a beteg máj csökken.

Májbetegség

A máj a B12-vitamin legfontosabb tárolóhelye. Magas vérben B12 szintek előfordulhatnak májban, például cirrhosisban és hepatitiszben. Az alkoholos májbetegség a magas B12-vitaminhoz kapcsolódó májbetegség példája. Alkoholos májbetegség esetén a B12-vitamin és hordozófehérjei is emelkedhetnek. A megnövekedett B12-vitamin májbetegség egyik fő oka a májsejtek tárolt vitaminának felszabadulása, amely a betegség miatt halt meg. A máj nem képes elegendő mennyiségű B12-vitamint vagy hordozófehérjét a vérből eltávolítani. A cirrhosisban a súlyosan károsodott máj jellemzően nem képes többé tárolni a B12-et, ami magas vérszinthez vezet.

Vesebetegség

A B12-vitamin fokozott vérszintjét néha vesebetegség okozza, beleértve a diabéteszes vesebetegséget. Vannak különböző módszerek, amelyek szerint vesebetegség járul hozzá a magas B12-vitamin szinthez. Magasabb szintek fordulhatnak elő, mivel a beteg vesék nem tudják megfelelően szűrni és eltávolítani a felesleges B12-vitamint a véráramból. A magas B12-vitaminszint emelkedett B12-vitamint megkötő fehérje-szintekkel is magyarázható, amelyeket a vesék nem szűrtek megfelelően.; Vélemény: Tina M. St. John, M.D.