A templomi fejfájás okai

A templomi fejfájás számos gyakori oka a feszültség típusú fejfájástól a migrénig terjed, és még a fogászati ​​problémák is. Fejfájás fájdalmai a templomokban is előfordulhatnak agyrázkódás után. Más súlyos okok, például az agyhártyagyulladás és a tumorok, képesek templomi fejfájást okozni, de általában más tüneteket is okoznak.

Feszültségtípusú fejfájás

A fejfájás leggyakoribb formája a feszültség típusú fejfájás. A fájdalom általában mindkét oldalán helyezkedik el, és szorosan összenyomódik, sajtol és természetesen szaggatott, és néha kiterjed a fej hátára. Az izmok a fejfájás területén enyhén érzékenyek lehetnek az érintésre. Lehet, hogy kissé elmosódott látás, de nincs más látomásváltozás. A migrénnel ellentétben a feszültség-jellegű fejfájás általában nem rosszabbul reagál a fényre, a hangokra vagy a fejmozgásokra, és általában nem fordul elő émelygés és hányás. Ha a fájdalom súlyos, vagy szemirritációt, szakadást vagy pupillát vált ki, másfajta fejfájás lehet, amely klaszter fejfájásnak nevezhető.

Migrénes fejfájás

A migránsok a férfiak 6% -át és a nők 18% -át érinti az Amerikai Fejfájás Társaság szerint. Lüktető vagy lüktető fájdalom általában a fej vagy a templom egyik oldalán helyezkedik el, bár mindkét fél néha érintett. A fájdalom néha a szem mögé is bekövetkezik. A fényre, a hangra és a mozgásra való érzékenység a migrénre jellemző, ugyanúgy, mint a hányinger és a hányás. Néhány embernek van aurája – ideiglenes látászavar – migrén előtt vagy alatt. Az Auras magában foglalhatja villogó fények vagy torzulások megjelenését, mint a forró burkolatból felemelkedő hő vizuális hatása. Ideiglenes szédülés, zsibbadás, nehézség, vagy ritkán mozdulatlan mozgás is előfordulhat. Ha ezen tünetek bármelyikét észleli, kérjen orvosi értékelést.

Lázas utáni fejfájás

Agyi fejfájás történhet agyrázkódást követően, még akkor is, ha nincs komoly agysérülés vagy eszméletvesztés. A fejfájás olyan tüneteket okozhat, mint a zavartság, megváltozott memória, hangulat, megváltozott alvási szokások vagy beszéd, koordináció vagy egyensúly. A fejfájások, amelyek agyrázkódás után jelentkeznek – akut poszttraumatikus fejfájásként – hasonlóak a feszültség típusú fejfájásokhoz, vagy hasonlítanak a migrénhez. Általában a szokásos kezelésre reagálnak, amelyikhez a leginkább hasonlítanak a fejfájástól. Az agyrázkódás utáni fejfájás általában a sérülés után 3 hónapon belül megoldódik.

Egyéb okok

A templomi fejfájásokat fogászati ​​problémák okozhatják, beleértve az állkapocs rendellenes működését. Az 50 évesnél idősebb embernek egy templomi fejfájás lehet az óriássejt-arteritis tünete, amely az időleges erek gyulladásának egy típusa, amely a látásvesztéssel járhat. Az óriás sejt arteritis fájdalmat is okozhat rágás, fáradtság, fejbőr gyengédség, alacsony láz és nem szándékos súlycsökkenés miatt. Az agyon belüli nagyobb nyomás – például a daganatoktól vagy az agy vagy az agy vérzésétől – okozhat fejfájást. Ezeket a feltételeket azonban más idegrendszeri tünetek is kíséri, mint például látásváltozások, émelygés és hányás, valamint egyensúlyhiány. A hirtelen, súlyos fejfájás és a merev nyak vérzést okozhat, míg a láz és a merev nyakú fejfájás jelezheti az agyhártyagyulladást.

Mikor keresek orvosi figyelmet?

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha olyan fejfájásunk van, amely sokkal súlyosabb, mint korábban tapasztaltuk, különösen akkor, ha hirtelen, merev nyakkal, lázzal, kettős látássá, vagy érzelmi, egyensúlyi, gyalogolási vagy ébrenléti változásokkal jár. Ha a fejfájás nem súlyos, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, ha bármilyen változást észlel a látás, hallás, egyensúly, beszéd, érzés vagy mozgás során. Keresse meg az ellátásokat is, ha nemrég orvosi szempontból értékelt fejsérülést okozott, vagy ha bármilyen más aggodalma van.; Véleményező: Tina M. St. John, M.D.