Allergia a b-12-es vitaminhoz

A B-12 vitamint kiegészítőként kapják olyan emberek számára, akiknek hiányzik az esszenciális vitamin. A B-12-vitamin allergiája nem gyakori, de lehetséges. A Drugs.com kijelenti, hogy a B-12 fontos a sejtek szaporodásához, növekedéséhez és vérképződéséhez. Ha ismert a kobalt allergiája vagy ha Leber-kórral diagnosztizálták, akkor nem szabad B-12-es kiegészítést alkalmazni. Ha mellékhatásait a B-12-vitamin-kiegészítés lenyelése után fejti ki, hívja orvosát a tüneteinek értékelésére. Néhány reakció mellékhatás lehet, nem pedig allergia.

Az allergia megfelelő diagnosztizálásához orvosa javasolhatja az allergiás vizsgálatokat annak megállapítására, hogy a szervezet bizonyos antitesteket hoz létre, az úgynevezett immunglobulin E-t vagy IgE-t, az Amerikai Allergiai Akadémia, az asztma és az immunológia. Amikor a táplálékot elfogyasztja, teste hibás anyagként hibáztatja, és ellenanyagokkal védekezik. Az immunrendszer felszívja a táplálékkiegészítőt, és IgE antitesteket hoz létre, amelyek a vitamin ellen küzdenek, ami a hisztamin termelését eredményezi. A hisztamin egy olyan vegyi anyag a szervezetben, amely a lágyrészekben gyulladást okoz, ami a legtöbb allergiás tünethez vezet.

A vitamin allergiája enyhe és súlyos tüneteket okoz majd a kiegészítés felszívása után. A gyakori tünetek közé tartozik a fejfájás, viszketés, asztma, általános fáradtság, orrfolyás, bőrkiütés, zihálás, szippantás és tüsszentés. Emésztési szövődményeket is okozhat, például hányinger, hányás, hasmenés, görcsök, gáz- és gyomorfájdalom. Súlyosabb tünetek közé tartozik a csalánkiütés, légzési nehézség és duzzanat az arc, az ajkak vagy a nyelv, szerint Drugs.com. Hívja kezelőorvosát, ha bármilyen ilyen tünetet észlel. A súlyos allergiás reakció életveszélyes anafilaxishoz vezethet.

A jelek és a tünetek nem kapcsolódhatnak allergiás reakcióhoz. A Drugs.com kijelenti, hogy a B-12 vitamin bevitele gyakori mellékhatások közé tartozik a mellkasi fájdalom, szokatlan melegség a karokban vagy lábakban, gyors súlygyarapodás, fejfájás, gyengeség, szédülés, zsibbadás, émelygés, hasmenés, fájdalom, duzzanat, bőrpír, láz és gyomorrontás. A B-12-vitamin allergia megerősítéséhez orvosa végezhet bőrpír tesztet annak meghatározására, hogy a szervezet IgE-antitesteket állít-e elő, miután a gyanús allergénnek kitéve.

A B-12-vitamin allergia leghatékonyabb kezelése az, hogy elkerülje a vitamin fogyasztását. Kezelőorvosa javasolhatja, hogy a B-12-et tartalmazó ételeket tartalmazzon, hogy elkerülje a kiegészítés szükségességét.

Allergiás reakciók

Jelek és tünetek

Mellékhatások Vs. Allergiás reakció

Kezelés