Egy állkapocs a repedéshez

A combcsont hosszú karja a könyök és a vállízületek között a felső karban. A humerus három különböző anatómiai részből áll: a proximalis humerus, a tengely és a distalis humerus. A proximális dereka része a vállízületnek, és a distalis humerus része a könyökcsuklónak. A combcsont tengelye a trauma, beleértve az esések, a gépjármű-balesetek, a lőtt sebek és a születési trauma következtében romlást okozhat. A csontban jelen lévő tumor következtében néhány csigolyatörés keletkezik, ezeket patológiás töréseknek nevezik. A humerus tengelye a váll körül, a könyök, a váll és a könyök között lehet. A legtöbb humerus törés olyan zárt sérülés, amelynél a törési hely felett elhelyezkedő bőrön nincs törés. Ha a bőr törés közben törik, akkor nyílt törésnek nevezik. A humerus törések kezelése tipikusan nem operatív, azonban néhány esetben műtétre van szükség a klinikai eredmények javítására.

A horpadás jelzései

A legtöbb víztömör törést egy kezdeti beavatkozással kezeljük, majd ezt követően egy funkcionális zárójel vagy egy lógó kar készítésével. A humeraluszi törések műtéti javítására szolgáló javallatok közé tartozik a hajók sérülése, súlyos lágyrész sérülés, nyitott törés, ahol a csont áthatol a bőrön, patológiás törés és a törésrészecskék súlyos elmozdulása. A proximális vagy a distalis humerus törzseit nem kezelik coaptation splinting. Minden ásványi törés kezelésére konzultálni kell egy ortopéd sebészkel vagy szakképzett egészségügyi szolgáltatóval.

Coaptation Splint

A felcsapódás egy “U-alakú” állvány, amely a tengely vagy a kar-pit alatt helyezkedik el, körbevéve a könyökét, és a váll felső részéhez közelít. A csigolyák teljes hosszát a csík tartalmazza. A sín erősen párnázott. Általában 7-10 napig alkalmazzuk az átültetéses kapcsot, amíg végleges kezelést nem végzünk, például funkcionális zárójelekkel, öntött vagy műtéttel. A betegek kényelmes viseletet fognak viselni, miután a befogóképet felhelyezik.

Frissítő

A funkcionális merevítést tipikusan 7 – 10 nappal a morál-tengelytörés után alkalmazzák, de lehetnek kezdeti kezelési lehetőségek is. A funkcionális felerősítés és a lógó öntvény a végső, nem operatív lehetőség a vörösagyló-törés kezelésére. A törésmerevítő feszültsége beállítható úgy, hogy javuljon a repedéstörzsek összehangolása. A funkcionális merevítő a vállról közvetlenül a könyök felett helyezkedik el, hogy a nadrágot lefedje. Lehetővé teszi, hogy bizonyos mozgásokra a törés helyén végezzenek gyógyulást. A funkcionális rögzítő lehetővé teszi a váll és a könyök mozgását, ami segít a mozgás tartományának fenntartásában ezen ízületek során a törés gyógyulási folyamata alatt.

Időkeret

Dr. Augusto Sarmiento, a Miami Egyetem ortopéd sebésze 2000-ben megjelent egy cikket a “Journal of Bone and Joint Surgery” -ről a humeraluszi törések funkcionális felerősítésének hatékonyságáról. A Sarmiento által végzett vizsgálatban összesen 922, humeraluszi törésű beteg vett részt, akik felfedezték, hogy a humeralus törésében a gyógyulás átlagos időtartama 11,5 hét, a gyógyulási tartomány 5 és 22 hét között van. A tanulmány kimutatta, hogy a funkcionális merevítés végleges módja a nyírfa tengelytörések kezelésének.

Mellékhatások

A nem operatív módszerekkel kezelt humeralus-tengelytörések mellékhatásai közé tartozik az ununion, a malunion, a radiális idegi bénulás és a fertőzés nem oldódása. A műtét kezdeti időpontjában megfigyelt érbetegségeket műtéti úton kezelik. A nonunion nem utal a törés helyének gyógyulásának jeleire. A malunion a törés gyenge és hiányos gyógyulását jelenti. A humerus bizonyos deformitása elfogadható klinikai kimenetelű. A radiális ideg sérülést okozhat a sérülés vagy a repedés utáni kezelés során. A radiális idegi bénulással rendelkező betegek kb. 90% -a 4-6 hónap alatt tér vissza, a “törések kézikönyve” szerint.