A cukorbevitel növeli a koleszterinszintet?

A koleszterin-tesztek eredményei azt mutatják, hogy a véráramban alacsony sűrűségű lipoprotein, más néven LDL vagy “rossz” koleszterin és nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy “jó” koleszterin. Azt is jelzi, hogy a triglicerid szintje olyan zsírfajta, amely, mint az LDL koleszterin, hajlamos az artériák eltömődésére. A cukorbevitel növelheti a trigliceridjeit, és olyan súlygyarapodáshoz vezethet, amely hátrányosan befolyásolja a koleszterin szintjét.

Diét és koleszterin

Az étrendi koleszterin és a telített zsírsav – elsősorban állati eredetű termékekben – étrendje növelheti az LDL-koleszterin szintjét. A transzzsír, a zsír, amelyet a növényi olaj szilárd margarinná vagy lerövidítéssel állít elő, növelheti trigliceridjeit, és csökkentheti a szív védő HDL koleszterinszintjét is. A cukor és az alkohol szintén emelheti a triglicerideket. Sok hozzáadott cukorforrás – például üdítőitalok, cookie-k és édességek – többnyire üres kalóriákat kínálnak. Ezek a választások nem igazán töltik fel Önt, ezért hajlamosak hozzáadni őket a diétájához, nem pedig helyettesíteni őket táplálóbb ételekkel szemben.

Hozzáadott cukrok

Az American Heart Association azt javasolja, hogy a hozzáadott cukrokat a napi kalóriák 5-10% -ára korlátozzák – körülbelül 100-200 kalóriát, 2000 kalóriás napi étrend alapján. Korlátozza a rendszeres szóda fogyasztását hetente legfeljebb 36 uncia mennyiségben. Egyetlen cukor kóla kb. 135 kalóriát tartalmaz. Egy teáskanál cukor 16 kalóriát tartalmaz. Olvassa el a termék tápértékjelölését. Kerülje el azokat a termékeket, amelyek a cukrot elsődleges összetevőként sorolják fel. Ha egy táplálék egyetlen adagja 6 teáskanál cukrot – körülbelül 24 grammot – csaknem 100 kalóriát tartalmaz.

fruktóz

Sok étel, beleértve a gyümölcsöket, a zöldségeket és a tejet, tartalmaznak természetes cukrokat, amelyek kevesebb hatással vannak a triglicerid szintjére, mint a hozzáadott cukrok. Mindazonáltal az AHA figyelmeztet arra, hogy túl sok fruktóz-gazdag gyümölcsöt, például ananászot, mazsolát és görögdinnyét fogyaszt. Határozza meg a fruktóz fogyasztását 50 grammról 100 grammra naponta. A gyümölcsök rostjai segítenek csökkenteni az LDL koleszterinszintjét. Jó választás lehet a málna, a banán, az alma és más, ehető magvakkal vagy bőrökkel rendelkező gyümölcsök.

Hízás

A felesleges testtömeg növelése növelheti az LDL- és trigliceridszinteket, és csökkentheti a HDL koleszterinszintjét. Ha csak 5 és 10 font között veszít, segíthet a koleszterin szabályozásában. Ha naponta két rendszeres szódát fogyasztott – kb. 270 kalóriát – 13 naponként 1 fontot nyerhetsz, amely alapján a 3500 kalória 1 fontot jelent. Ha azonban két rendszeres vízcserét cserélsz vízzel, kb. 18 hét alatt 10 fontot veszíthetsz.