Dehidráció lassú anyagcsere?

A víz elengedhetetlen az emberi élethez. Bár hetekig élhet nélkülél életben, csak pár napig élhet víz nélkül. Minden testrendszerednek és szerveknek vízre van szüksége. A test természetes módon naponta veszít a vízből, és ha nem pótolja ezt a veszteséget, akkor dehidratálódik. A kiszáradás a szervezet alapvető folyamatainak lassulását eredményezi, ami végső soron átmenetileg csökkenti az anyagcserét.

Vizet veszít a verejték, a vizelet, a széklet és a lélegzete között. A forró hõmérséklet és a fizikai megerõsítés növeli azt a sebességet, amelynél veszteséget okoz. A szomjúság, a fejfájás és a fáradtság az enyhe dehidráció gyakori tünetei. A szédülés, ritkán a vizelés, a ragacsos száj és az izomgörcsök egyéb tünetek. A súlyos kiszáradás zavarodást, hidegrázást, alacsony vérnyomást és gyors szívfrekvenciát eredményezhet: A test víztartalmának 1-2% -a veszteség gyakran elég ahhoz, hogy szomjasvá váljon, de néha az emberek nem szomjaznak Majdnem 3 százalékkal dehidrálták. Hűvös napokon az enyhe kiszáradás nem gyengül, de meleg időben ez veszélyeztetheti a fizikai teljesítményt és hozzájárulhat a hő okozta betegséghez. Ha eléri a 5% -os dehidrációt, a teljesítmény még drámaibb lesz.

Az anyagcseréje lehetővé teszi a testmozgás napi működését, hogy kalóriát éget, beleértve az alapvető funkciókat, például testmozgást, házimunkát és egyszerű mozgásokat. A kiszáradás lelassíthatja ezeket a funkciókat, és kevesebb kalóriát égethet meg, ha a sejtek vízzel vagy folyadékkal vannak megfogyva, kissé összezsugorodnak. A szervezet érzékeli a sejtméret változását, és a lassú anyagcserét jelzi. Amikor az emberek 3 százalékos dehidratálást tapasztalnak, az anyagcsere 2 százalékkal csökken, az Utah Tudósok 2003-ban jelentettek. Ha rendszeresen naponta 2 000 kalóriát éget, akkor napi körülbelül 40 kalóriát éget el.

A nőknek körülbelül 91 uncia vízre van szükségük naponta és a férfiak, 125 uncia, az Orvostani Intézet szerint. Azok, akik forró éghajlaton élnek, vagy akik sokat gyakorolnak, többre van szükségük. A vízed 80 százaléka az italokból, a fennmaradó 20 százalék pedig az ételtől. A vízben gazdag ételek, pl. A friss gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztása segít növelni a folyadékbevitelt, és nem kell naponta számolni a napi poharakat a hidratálás biztosítására. Ehelyett ellenőrizze a vizelet színét, amely sápadt, szalmaszínű. Ne feledje, hogy bizonyos gyógyszerek és kiegészítők megváltoztathatják a vizelet színét. A bőr turgorának vagy merevségének egyszerű tesztje segít a hidratálás megítélésében. Csípje be a bőrt a kéz hátsó részén vagy az alsó karot egy sátorba. A hidratált bőrnek gyorsan vissza kell dugnia.

A gyakorlat növeli a kiszáradás kockázatát, különösen akkor, ha meleg vagy párás környezetben történik. Az aktív életmód azt jelenti, hogy többet kell inni, hogy a folyadékszintet kiegyensúlyozott állapotban tartsa. A napi rendszeres ivóvíz mellett az edzéshez vezető órákban kb. 20 uncia vizet is inni. Húzzon másik 8 unciát 20-30 perccel a kezdet előtt. Minden 20 percig gyakoroljon 7-10 uncia folyadékot. Az edzés után egy újabb 8 uncia és 16-24 uncia adagot fogyaszthat a munkamenet során elveszett fontért, a kiszáradás pedig letargikus és fáradt lehet – ami zavarja a mindennapi mozgását, ami az anyagcseréjének 30 százalékát teszi ki. Annak érdekében, hogy maximalizálni lehessen az anyagcseréjének ezen aspektusát, maradjon hidratált, így elég jól érezheti magát ahhoz, hogy gyakoroljon, sétáljon és végezzen munkát.

A kiszáradás jelei

A metabolizmus lassul a kiszáradás során

Folyékony igények megfelelő hidratáláshoz

Gyakran higított állapotban