Kaphat-e apasági tesztet, mielőtt egy baba születik?

A terhesség megismerése után nem ritka, hogy az embereknek kérdései vannak az apasági teszteléssel kapcsolatban. A modern orvostudomány fejlődésének folytatásaként több lehetőséget kínálnak a szülés utáni apasági tesztelésre a leendő apák és anyák számára, akik hajlamosak arra, hogy megerősítsék a növekvő baba apaságát.

A tudás fontossága

A gyermek apaságának megerősítése számos okból előnyös. Annak érdekében, hogy a baba értékes jogi és szociális juttatásokat kapjon – például a társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátás vagy az örökség – szükséges az apaság megállapítása és az apa nevének felsorolása a születési anyakönyvi kivonatba. A baba apjának ismerete lehetővé teszi az orvosok számára egy pontosabb családi kórtörténetet, amely az egészségügyi szolgáltatók számára előnyös, mivel diagnosztizálják a lehetséges problémákat és kezelik az egészségügyi nyilvántartásokat.

Chorionic Villus Mintavétel

Az apasági tesztelést a terhesség 10. és 12. hetése között lehet elvégezni a chorion villus mintavétel vagy CVS eljárással. A CVS egy invazív vizsgálati eljárás, amely megköveteli, hogy a méhből gyűjtsük össze a korionos villit. Ez a vizsgálat magában foglalja a tűt az anya hasába vagy a méhnyakon keresztül a hüvelybe, hogy összegyűjtsék a mintát. A CVS tesztelés előtti orvosi beleegyezésre van szükség.

magzatvíz mintavétel

Egy másik in vitro eljárás, az amniocentézis, a terhesség 14. és 20. hét között kezdődik. Ez a teszt magában foglalja, hogy kis mennyiségű amniotikus folyadékot gyűjtsünk össze az anya méhéből egy vékony, a hasba behelyezett tű segítségével. Mivel ez a teszt nagyon invazív, az orvos beleegyezése szükséges az apasági teszteléshez.

Nem invazív szülés utáni szülészet-tesztelés

2013-ban a DNS tesztelő cég, a NATUS bejelentette, hogy rendelkezésre áll egy olyan szülés utáni apasági teszt, amely már a terhesség ötödik hetét eredményezi. A cég sajtóközleménye szerint ez a nem-invazív vizsgálat kismértékű vérmintát igényel az anyától, általában a karból. A DNS-t ebben a vérmintában ezután összehasonlítjuk az állítólagos apa által összegyűjtött DNS-vel, mint egy arcpír, hajminta vagy vérminta formájában.

Kapcsolt kockázatok

Ahogy a neve is sugallja, a nem invazív szülés előtti apasági tesztelés nem jelent veszélyt egy csecsemőre vagy terhes anyára. Az amniocentesis és a CVS azonban mindkettő olyan eljárás, amely potenciálisan káros lehet a baba számára. A CVS és a Centers for Disease Control által végzett amniocentézisről szóló jelentés szerint ezek az eljárások nagyobb veszélyt jelentenek az anyák számára a vetélésre. A végtaghiány kockázata – a CVS-hez társuló végtag, általában ujj vagy lábujj – helytelen vagy hiányos kialakulásának kockázata – a terhesség korai szakaszát növelő kockázattal jár az eljárás.